torstai 25. huhtikuuta 2019

Mitä huomioida lapsen aurinkolaseja valitessa?


Pitkän ja pimeän talven jälkeen kevätauringon säteet lämmittävät ihanasti kehoa ja mieltä. Talvivaatteet on pakattu varastoon odottamaan seuraavaa talvea ja eteiset täyttyvät monenlaisista välikauden haastavissa olosuhteissa tarvittavista varusteista.

Välikauteen ja Suomen kesään varautuminen ei ole aina aivan yksinkertaista, koska vaihtelevien ja usein varsin märkien keliolosuhteiden vuoksi hankittavaa on paljon ja teknisiä ominaisuuksia tutkiessa tuntuu, että aivot nyrjähtävät. Kengät, takit, haalarit, rukkaset, pipot, kuravaatteet... Jotta urakka ei kävisi liian helpoksi niin lisätään listaan vielä aurinkolasit! Aurinkoisella säällä ja veden äärellä lapsen suojaamattomiin silmiin kohdistuu suuri määrä haitallista UV-säteilyä. Lasten silmät kärsivät UV-säteistä aikuisten silmiä herkemmin, koska lasten pupillit ovat suuremmat ja mykiöt kirkkaammat. Niinpä lasten silmät tulisikin suojata auringolta mahdollisimman pienestä pitäen.


Aurinkolaseja valitessa on hyvä muistaa muutama olennainen seikka. Ensinnäkin linssien tulisi olla riittävän tummat, suuret ja laadukkaat. On tärkeää varmistaa, että linssit suodattavat UVA- ja UVB-säteilyn kokonaan. Markkinoilla on myös sellaisia tummalinssisiä laseja, jotka suojaavat häikäisyltä, mutta eivät UV-säteilyltä.

Muoviset kehykset ovat lasten käytössä käytännöllisimmät. Monella valmistajalla sangat kestävät rajumpaakin vääntelyä menemättä rikki. Lisäksi muovikehykset tekevät vähemmän tuhoa mikäli lapsi sattuu vaikkapa kaatumaan lasit päässään.


Sovittamatta aurinkolaseja ei kannata ostaa. Lasien tulisi tietenkin istua hyvin lapsen kasvoille ja pysyä päässä valumatta. Lisäksi linssien tulisi olla riittävän lähellä silmiä, jotta aurinko ei pääse paistamaan silmiin lasien ja kasvojen välistä. Jotta lapsi oppisi ja tottuisi käyttämään aurinkolaseja, niiden pitää olla hänelle mieluisat. Muistathan siis kuunnella myös lapsen mielipidettä laseja valitessa. Lasta kannattaa alkaa totuttaa aurinkolasien käyttöön jo vauvaikäisestä lähtien. Tärkein ja helpoin suojauskeino vauvaikäisellä on aina toki kuitenkin varjossa pitäminen.


Seuraavassa esittelemme teille pari suosittua ja hyväksi todettua aurinkolasimerkkiä. Näiden merkkien aurinkolasit ovat laadukkaita ja kestävät kovaakin käsittelyä. Oikean koon ja mallin löydät parhaiten jos pääset sovittamaan laseja lapsen kanssa, mutta yritämme antaa hieman vinkkejä myös teille, joilla sovitusmahdollisuutta ei ole.

Izipizien suosio on kasvanut huomattavasti tänä keväänä, eikä ihme, sillä niiden ohuiden ja joustavien sankojen vuoksi ne sopivat monen lapsen päähän. Izipizeistä on lapsille eri kokoja: baby, kids ja junior. Junior-koosta taas on neljää eri mallia: C, D, E ja G. Kokoluokituksesta huolimatta mallienkin koissa on eroja. Näistä pyöreimmät eli D ja G ovat selkeästi kapeammat, kuin leveämmät E-mallin lasit. Pisimmät sangat on C-mallisissa laseissa, muiden mallien sangat ovat saman pituiset. Babyt ja kidsit ovat polarisoidut sekä mukana tulee pehmeä kumilenksu, joka kiinnitetään sankoihin ja joka auttaa laseja pysymään paremmin lapsen kasvoilla. Kaikki Izipizin lasit ovat 100% uv-suojatut. Värivalikoima on todella laaja ja herkullinen, ja kaikkien lasien mukana tulee huopainen säilytyskotelo.


Izipizit ovat kooltaan nafteja. Baby on suosituksen mukaan 0-12kk -ikäiselle, mutta todellisuudessa moni vaihtaa kids-kokoon jo, kun lapsi on puolivuotias. Baby- ja kids -kokojen kokoero on todella pieni. Kidsit ovat suosituksen mukaan 12-36kk -lapselle, mutta ainakin suomalaisen lapsen päähän ne useimmiten sopivat 6kk-18kk -ikäiseksi. Moni ostaa jo vuoden ikäiselle pyöreät junior-koon lasit.

Izipizejä kannattaakin sovittaa ennen ostopäätöstä, jos se vain on mahdollista. Kokojen istuminen riippuu aina tietysti pään koosta sekä pään ja kasvojen muodoista.


Babiators on kestävä ja luotettava aurinkolasimerkki. Babiatorseja on kolmea eri mallia: Navigator, Aviator sekä Aces. Navigatoria ja Aviatoria saa kahdessa eri koossa: 0-2v ja 3-5v. Nämä ovat keskenään aikalailla samaa mitoitusta, mutta malli vaikuttaa selkeästi istuvuuteen. Navigator on Aviatoria kulmikkaampi ja modernimpi malli. Aces taas on tarkoitettu 7-14 -vuotiaan lapsen päähän.

Izipizeihin verrattuna Babiatorsien etu on ainakin niiden lyömätön Lost & Found -takuu, joka takaa uudet lasit kadonneiden tai hajonneiden Babiatorsien tilalle vuoden sisällä niiden ostosta. Aviator-malli myös suojaa hieman enemmän sivuilta tulevia säteitä.

Normaalihintaiset lasit ovat 100% uv-suojatut. Polarisoiduille laseille tulee kuitenkin huomattavasti enemmän hintaa. Polarisoitujen lasien mukana tulee näppärä säilytyskotelo.

Babiatorsit eivät yleensä sovi alle vuoden ikäisen lapsen päähän. Pienempi koko sopii yleensä n. 1-2 -vuotiaan päähän, isompi koko sen sijaan vastaa yleensä hyvin kokomerkintää.


Muitakin laadukkaita ja tyylikkäitä aurinkolasimerkkejä tietenkin löytyy paljonkin! Uutena tuttavuutena esimerkiksi seuraavan kuvan Hipster kidit, jotka pieni ja varsin vauhdikas pieni käyttäjä on todennut mieleisiksi. Tyylipisteitä annamme myös täydet 10. HUOM. Laseissa on kuvassa kiinni vielä tarra, jonka saa irti (ja on syytäkin ottaa).


********************


Millaisia aurinkolaseja teillä on käytössä vai vieläkö on hankinnat tekemättä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti