perjantai 8. kesäkuuta 2018

Mitä jos tekisinkin lastenvaatteet itse? DIY-vinkit aloittelijalle

Ompeluharrastus on kasvattanut suosiotaan ja yhä useammat lastenvaateharrastajat ompelevatkin lastensa vaatteet itse. Tänä päivänä eettisyys ja ekologisuus ovat monelle lastenvaateharrastajalle tärkeitä arvoja. Näitä ekologisesti ja eettisesti tuotettuja kankaita löytyykin myytävänä monelta lastenvaateharrastajan tutulta merkiltä. Itse ompelemalla pääsee luomaan lapselleen yksilöllistä tyyliä ja monelle ompeluharrastus on suorastaan henkireikä.

Kankaiden lisäksi myös muita ompeluun tarvittavia tarvikkeita, lastenvaatteiden kaavoja ja ohjeita ovat netti, kivijalkaliikkeet ja käsityölehdet pullollaan. Aloitteleva lastenvaateompelija saattaakin nopeasti olla pyörällä päästään hankintoja tehdessään. Kysyimme muutamalta DIY-lastenvaateharrastajalta, mistä aloittelevan lastenvaateompelijan kannattaisi lähteä liikkeelle ja mitä hankintoja ihan nollasta lähtevän ompelijan kannattaa alkuun päästäkseen tehdä.

Kuva: Hanni Vanhanen / @s.oe.pis
Hanni Vanhanen ompelee itse vaatteet 1v4kk ikäiselle tyttärelleen. Hän aloitti lastenvaatteiden ompelun esikoistyttärensä ollessa 2 kuukauden ikäinen. Hänen ihania luomuksiaan pääset kurkkaamaan Instagram-tililtä Söpis (@s.oe.pis).

”Innostuin ompelemaan lastenvaatteita tytön ollessa noin 2kk. Aluksi ompelin vain mummolavierailuiden aikana anopin saumurilla, mutta pian saumuri sai muuttaa meille lainaan ja hankin sen rinnalle ompelukoneen. Olen aina tykännyt käsitöistä ja neulominen on ollut aina mukava harrastus. Lapsena ompelin joskus barbielle vaatteita ja teini-ikäisenä myös ompelin mielellään käsityötunneilla kaikkea. Ompelun perusasiat muistuivat nopeasti mieleen ja netistä löytyy paljon tietoa tarvittaessa. Vielä on toki paljon opittavaa ja tykkäänkin kokeilla uusia juttuja kokoajan.”

Kuva: Hanni Vanhanen / @s.oe.pis
Kuva: Hanni Vanhanen / @s.oe.pis
Myös Tiina Ylikulju taikoo lastensa vaatteet itse. Hommaa varmasti löytyykin, sillä Tiinan kotoa löytyy lapsia yhteensä kuusi kappaletta. Tiinan hurmaavaa ompelujälkeä pääset seuraamaan Instagramissa @tiinayli.

”Ompelin yläasteikäisenä koulussa vaatteita itselleni ja rakastin sitä jo silloin. Noin 8 vuotta sitten innostuin taas ompelemaan, mutta tällä kertaa aloin ompelemaan vaatteita ja tekstiilejä vauvalle. Alkuun ompelin tuttinauhoja, ruokalappuja, vauvanpeittoja ja esim. päällystin vauvan makuupusseja.”

Monia lastenvaatteiden ompelusta kiinnostuneita varmasti mietityttää, mistä sitä sitten kannattaisi lähteä liikkeelle ja millaisilla hankinnoilla pääsisi alkuun. Ompelukone on varmasti alkuun pääsemisen kannalta keskeinen hankinta. Hanni ja Tiina ovat molemmat sitä mieltä, että laatuun panostus kannattaa pidemmän päälle.

Kuva: Tiina Ylikulju / @tiinayli
Kuva: Tiina Ylikulju / @tiinayli
”Varmasti alkuun pääsee ihan vaan ompelukoneella. Saumuri on toki kätevä sitten, kun ompelee enemmän. Kannattaa tutkia mikä ompelukone olisi omaan käyttöön sopivin. Jos ompelee paljon, on hyvä satsata laatuun, että kone myös kestää. Käytettynä löytyy varmasti edullisestikin laadukkaita koneita, jotka on huollettu liikkeessä. Joustavia kankaita ommellessa kannattaa satsata hyvään joustavalle kankaalle tarkoitettuun neulaan. Ohjekirja kannattaa lukaista läpi ja säätää langankireydet ja muut jutut kohdilleen niin on mukava ommella. Kaksoisneulasta on varmasti hyötyä myös heti alussa. Itse haaveilen nyt peitetikkikoneesta, jolloin viimeistely olisi vielä helpompaa ja jälki tosi siistiä.” –Hanni Vanhanen

”Itse ompelin ensimmäiset vuodet halvalla marketista ostetulla Singerillä, mutta jos on mahdollisuus hankkia parempi ompelukone niin suosittelen panostamaan siihen, että ompeluinnostus ei mene koneen kanssa säätäessä. Älä osta liian halpaa (huonolaatuista) kangasta. Usein halpa ei ole laadukas ja ompeluinto häviää jos ompelus nukkaantuu ekassa pesussa tai värit haalistuvat. Itse koen, että ompeleminen on paljon helpompaakin esim. napakasta kotimaisesta trikoosta kuin ohuesta, löysästä trikoosta. Alkuun  kaavakirjoja ja lehtiä kannattaa varata ja lainata kirjastosta 😊 Suosittelen myös ompelukursseja, joissa saa hyviä vinkkejä eikä kaikkea tarvitse oppia kantapään kautta. Älä aloita liian vaikeista ompeluksista. Tee ensin jotain helppoa ja yksinkertaista niin pääset kokemaan sen ihanan onnistumisen ilon 😊 Se onnistumisen ilo saa aina aloittamaan seuraavan ja seuraavan projektin!” –Tiina Ylikulju

Kuva: Hanni Vanhanen / @s.oe.pis
Kuva: Hanni Vanhanen / @s.oe.pis
Kivijalkaliikkeistä sekä nettikaupasta löytyy kaikenlaisia ihania kankaita ja aloittelevalla ompelijalla saattaa olla hankaluuksia oikean kankaan valitsemisessa. Hanni ja Tiina antavat neuvot kankaiden valintaan sekä vinkkaavat, mistä he itse tilaavat kankaitaan.

”Tärkeintä on laatu. Laadukasta kangasta on mukava ommella ja vaate pysyy pitkään hyvänä. Monet asiat ovat makuasioita, mutta itse tykkään napakasta trikoosta ja joustocollegesta. Esim. Kangaskapina myy edullista kotimaista yksiväristä trikoota ja joustocollegea. Resoreista suosikkejani ovat ehdottomasti Noshin resorit. Ainolan kankaiden laatu on ollut aina todella hyvää ja Vimman kankaiden kuosit on mieluisia, mutta laatu ei kaikkein parasta. Puuvillakankaista ehdoton suosikkini on Marimekko. Rakastan Marimekon kankaiden kuoseja ja laatua. Jos Hellinin Poniletti-kankaat ei ole tuttuja niin suosittelen kurkkaamaan. Se on ihana kuosi 😍” Tiina kertoo.

”Pääosin ompelen joustavista kankaista, eli trikoosta, jerseystä tai joustocollegesta. Näissä kankaissa on mielestäni hyvä olla elastaania ainakin 5% niin se joustaa lapsen päällä mukavasti. Öko-tex -sertifikaatti takaa kankaan myrkyttömyyden ja turvallisuuden käyttäjälle. Rakastan pastellisävyjä lapsen vaatteissa ja kaikki ihanat kukkakankaat ovat heikkouteni. Myös yksisarviset ja ponit ovat löytäneet tiensä lapseni vaatteisiin monessa sävyssä ja muodossa. Elina Antilan Nappinjalle suunnittelema pionikangas on klassikko ja usein tulee tilattua myös Lalialta, Vimmalta ja Majapuusta kuosillisia kankaita. Suosin kotimaisia yrityksiä, mutta välillä teen tilauksia myös ulkomailta, jos joku ihana kangas löytyy vain sieltä. Olen myös itse innostunut luonnostelemaan kuoseja viimeaikoina.” Hanni vinkkaa.

Kuva: Hanni Vanhanen / @s.oe.pis
Kuva: Tiina Ylikulju / @tiinayli
Monilla lastenvaateharrastajalla inspiraation kukka kukkii, mutta kysytäänpä vielä, mistä haastateltavamme ammentavat ideansa hurmaaviin lastenvaatteisiin? Tuleeko lapsilta ohjeistusta tyyliin? Löytyykö vaatekaapista omia tai lasten lemppareita?

Ideat syntyy hyvin pitkälti käytännön kautta ja kokeilemalla. Arvostan lapseni vaatteissa käyttömukavuutta ja istuvuutta. Ensimmäinen vaate tytölleni oli itse kaavoitetut baggyt. Kaava on kasvanut tytön mukana 56cm koosta 86cm kokoon. Jossakin vaiheessa lisäsin siihen frillan vyötärölle, jolloin syntyi ensimmäiset Söpis - frillabaggyt. Baggymallia on helppo muunnella erilaisiin muotoihin: shortseiksi tai vaikka henkselihousuiksi. Tyttäreni ei vielä osallistu suunnitteluun, mutta on selkeästi mielissään jos kankaassa on kivoja värejä ja kuvioita. Frillabaggyt on olleet meillä pitkään lempparit, mutta nyt kesällä tykkään myös erilaisista rompereista ja mekoista, joissa lapsen on helppo ja mukava olla. 😊” –Hanna Vanhanen

”Ideoita pulppua päähän niin vauhdilla, että pienen osan vain ehdin toteuttamaan. Ideoita bongaan myös Instagramista ja Facebookin ompeluryhmistä. Mun lempiompeluksia ovat lasten takit, Cocoon Dress -kaavalla tehdyt mekot, nuorimmaisen lappuhaalarit ja vauvan peitoilla on paljon tunnearvoa.” –Tiina Ylikulju

Kuva: Hanni Vanhanen / @s.oe.pis
Kuva: Tiina Ylikulja / @tiinayli
Ja vielä viimeiseksi: vinkit, millaisista kaavoista aloittelevan ompelijan kannattaisi lähteä liikkeelle? Mistä kannattaa lähteä helppoja/aloittelijalle sopivia kaavoja hakemaan?


”Housut on helppo aloituskohde. Baggy- ja legginssikaavoja löytyy netistä paljon. Minulla vaatteen kaavoitus itse tekee harrastuksesta mielenkiintoisen, joten käytän melko vähän valmiita kaavoja. Jos joku olemassa oleva vaate on kivan mallinen, voi sen pohjalta myös piirtää kaavan ja tehdä siitä oman version. Kokeilemalla oppii. Välillä joku vaate menee pieleen ja se kuuluu asiaan. Seuraavasta versioista tulee varmasti parempi. Monia asusteita on myös helppo valmistaa ja niistä on hyvä aloittaa ompeluharrastus.”-Hanni Vanhala 


”Ottobre-lehdistä löytyy hyviä kaavoja ja monipuolisesti peruskaavoja löytyy myös esim. Paapiin kaavakirja lapsille-kirjasta. Suosittelen varaamaan ja lainaamaan alkuun kirjoja ja lehtiä kirjastosta. Itse teen sitä paljon, koska usein yhdessä kirjassa on vain muutama kaava mitä itse oikeasti tarvin 😊. Myös ilmaiskaavoja löytyy esim. Noshilta. Älä aloita ompeluharrastusta liian vaikealla ompeluksella ja älä luovuta, vaikka välillä joutuisit vähän ratkomaan ja purkamaan jo tehtyä työtä 😊. Ompeluharrastus antaa todella paljon.. koukuttavaa ja tuo niin paljon hyvää mieltä onnistumisten kautta ja mikä parasta, saat juuri sellaisia vaatteita kun haluat!” –Tiina Ylikulju
Kuva: Tiina Ylikulju / @tiinayli
Top 5 vinkit lastenvaatteiden ompeluun:

1. Panosta laatuun.
2. Laadukkaita ompelukoneita löytyy myös käytettyinä.
3. Aloita helposta.
4. Vinkkejä, ideoita ja ilmaisia kaavoja löytyy netistä.
5. Älä lannistu vaikket heti onnistuisikaan!

***************************************

Nyt luovuus valloilleen ja ompelua harjoittelemaan. 

Tulisiko tästä Sinun uusi harrastuksesi?


Tämän tekstin takana on
Sini Ollikainen / Miniposse
@siniollikainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti