torstai 5. lokakuuta 2017

Lastenvaatesanastoa

Jokainen meistä on joskus hypännyt täysin ummikkona lastenvaatteiden ihmeelliseen maailmaan.  Hyvin nopeasti tuon loikan jälkeen käy selväksi, että pinnalla pysymiseen ei riitäkään se, että tietää minkä tyyliset vaatteet miellyttävät silmää. Lisäksi tulee ottaa haltuun täysin uusi kieli - lastenvaatejargon. 

Mutta ei hätää! Jokaisen aloittelevan lastenvaateharrastajan toive on kuultu ja olemme koostaneet teille sanaston, jonka avulla tässä harrastuksessa alkuun pääseminen helpottuu huomattavasti! 

***********


Droppi 
Lastenvaatemerkin mallisto julkaistaan usein useammassa erässä eli dropissa. Droppi sisältää aina vain tietyt vaatteet, joita voi hankkia droppipäivästä eteenpäin. Droppi ilmestyy ennalta ilmoitettuna päivänä tiettynä kellonaikana. Tästä hetkestä eteenpäin tuotteet ovat ostettavissa niin valmistajalta kuin merkin jälleenmyyjiltä.

Jonotussysteemi  
Gugguun ja Mini Rodinin verkkosivuillaan käyttämä toiminto silloin kun sivun kävijämäärässä on odotettavissa piikki esimerkiksi tiettyinä droppipäivinä. Järjestelmä arpoo jonotusnumeron kaikkille niille, jotka ovat sivuilla myynnin alkaessa. Sisään pääsee sitä mukaan kun edelliset ovat  suorittaneet ostoksensa. Näin pyritään varmistamaan sivujen toimivuus suurista kävijämääristä huolimatta.
SS
Spring/Summer. Tarkoittaa kevät/kesämallistoa. Ss17 tarkoittaa vuoden 2017 kevät/kesä mallistoa. Mallisto sisältää useamman dropin. Malliston ensimmäinen drop julkaistaan tammi-helmikuussa.  

AW
Autumn/Winter. Syys/talvimallisto. Malliston ensimmäinen drop julkaistaan elo-syyskuussa. Muuten sama kuin yllä. 

Pre-Spring 
Ennen SS -mallistoa tuleva erillinen droppi, joka ilmestyy yleensä joulukuussa. 

Pre-Autumn / Pre-Fall
Ennen AW -mallistoa tuleva droppi. Ilmestyy yleensä heinäkuussa.
VK
Välikausi. Vk-vaatteilla tarkoitetaan keväällä ja syksyllä käytettäviä ulkovaatteita ja asusteita.
Vesipilari 
Vesipilariarvo kuvaa kankaan vedenpitävyyttä. Arvo kertoo kuvitteellisen vesipylvään korkeuden millimetreinä.  Se siis kertoo, kuinka paksun vesimassan painon kangas kestää, ennen kuin vesi läpäisee sen. Yleisimmät vesipilariarvot ovat 3000, 5000 ja 10000. 3000 mm hylkii vettä pienissä sadekuuroissa, 5 000 mm sopii sateessa ulkoiluun  ja 10 000 mm kestää lätäköissä istumisen. Vedenpitävyys kärsii pesuista ja myös käyttö kuluttaa sitä. Useammalla lapsella käytetyllä tai usein pestyllä vaatteella ei todennäköisesti ole enää yhtä suurta vesipilariarvoa kuin uudella.

Teipatut saumat
Ulkovaatteiden ominaisuus, jossa saumat teipataan nurjalta puolelta. Saumojen teippaus estää veden läpipääsyn saumakohdista.

Hengittävyysarvo
Hengittävyysarvo kertoo kuinka hyvin kangas läpäisee vesihöyryä. Se ilmoitetaan muodossa g/m2/24h, joka siis kertoo montako grammaa kosteutta kangas läpäisee vuorokaudessa. Hyvin hengittävissä vaatteissa lapselle ei tule niin helposti kylmä.

Kulutuksenkesto
Vaatteen kulutuksenkestoa mitataan Martindale-testillä. Testissä kangasta hangataan hiekkapaperilla kunnes kankaan pinta alkaa menemään rikki. Testin tulos ilmoitetaan lukuarvona, joka kertoo kuinka monta hankausta vaatteen rikkoutumiseen on tarvittu. Siispä mitä suurempi luku on, sitä kestävämpi kangas on kyseessä. Lasten ulkovaatteissa kulutuksenkesto on keskimäärin 20000-50000.

Bionic Finish Eco
Ulkovaatteen viimeistelytapa, jolla vaate tehdään vettähylkiväksi. Ekologinen vaihtoehto, joka ei sisällä ympäristölle haitallisia fluorikarboneja.

Öko-tex
Öko-Tex-standardi on kansainvälinen tekstiilien testaus- ja sertifiointijärjestelmä. Se rajoittaa tiettyjen haitta-aineiksi katsottavien tekstiilikemikaalien käyttöä. Riippumattomien tutkimuslaitosten myöntämä sertifikaatti takaa, että tuotteessa ei ole haitallisia torjunta-aine-, raskasmetalli- tai formaldehydijäämiäValmistajalle myönnetään sertifikaatti ja oikeus käyttää Öko-Tex -tunnusta myymissään tuotteissa, kun tuote kaikilta osin täyttää kaikki Öko-Tex-kriteeristön vaatimukset. Öko-Tex-sertifikaatti myönnetään vuodeksi kerrallaan, ja kautta jatketaan, jos tuote edelleen läpäisee testit. Tietylle määrälle jo myynnissä olevia tuotteita tehdään vuosittain testausta, jotta voidaan varmistua siitä, että ne edelleen vastaavat myönnettyä sertifikaattia.

GOTS
Global Organic Textile Standard on kansainvälinen standardi ekologisille tekstiileille. Se kattaa koko tuotantoprosessin. Standardilla varmistetaan, että tuote on vastuullinen ja ympäristöystävällinen. GOTS-kriteerejä ovat mm. ympäristölle haitallisten tai myrkyllisten aineiden välttäminen, luomukuitujen käyttö ja vähimmäispalkan maksaminen.

Lapsimessut 
Lapsimessut ovat Helsingin messukeskuksessa keväisin järjestettävät messut. Paikalla ovat kaikki merkittävät suomalaiset lastenvaatevalmistajat ja monia jälleenmyyjiä. Messuilla on usein tuntuvia alennuksia.

Rodidas
mini rodinin ja Adidaksen yhteistyömallisto
Outlet 
Myymättä jääneiden jäännöserien poistomyynti. Tarjolla on yleensä myös mallikappaleita ja kakkoslaatua. Tuotteet ovat tuntuvassa alennuksessa.
Popup  
Väliaikaismyymälä, jossa on yleensä hyviä alennuksia uutuustuotteista ja menneistä mallistoista.

Jämy
Jälleenmyyjä eli  tuotteita myyvä liike tai verkkokauppa.

Brändi
Brändillä tarkoitetaan tavaramerkin ympärille muodostunutta positiivista mainetta. Brändin arvo muodostuu nimen tai logon tunnettuudesta, asiakkaiden merkkiuskollisuudesta, brändin mukanaan tuomasta laadun tunteesta ja brändiin liitetyistä mielikuvista.


Diilaus 
Diilauksella tarkoitetaan tuotteen ostamista toisen puolesta (esimerkiksi droppipäivänä, outletista tai popupista) sekä postittamista ostajalle ilman ekstrakorvausta.
Herkku 
Lastenvaatepiireissä herkulla tarkoitetaan erityisen suosittua vaatetta, jota ei enää uutena saa ostettua ja jota on käytettynäkin vaikea löytää. Herkusta saa usein maksaa varsin tuntuvasti.

mr
mini rodini. Ruotsalainen suosittu lastenvaatebrändi. Tunnettu rohkeista ja näyttävistä kuoseistaan.
ML 
Memory lane. mini rodinin 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi julkaistu mallisto, jossa tuotiin merkin vanhoja suosittuja kuoseja uudelleen myyntiin. 

Black Friday
Black Friday on kiitospäivän jälkeinen päivä eli marraskuun neljännen torstain jälkeinen perjantai. Sitä pidetään Yhdysvalloissa kauppojen joulusesongin avauspäivänä ja se on myös kaupoille vuoden suurin yksittäinen ostospäivä. Black Friday -alennusmyynnit ja päivän ympärille järjestetyt tempaukset ovat rantautuneet myös Suomen markkinoille. 

Aop 
All Over Print eli vaate, jonka kuosissa printti on kaikkialla vaatteessa.

SP
Single Print eli vaate, jonka kuosissa on yksi iso printti yleensä keskellä vaatetta.

Polvipaikat
Papun yksiväriset leggingsit, joissa yksiväriset paikat polvien kohdalla. Tehty useissa eriväreissä. Suurin osa väreistä saatavilla vain kyseisen kauden ajan.
Letit
Vimman suosittu kuosi, jonka on suunnitellut Maija Louekari. Kuosia on tehty useissa eri väreissä. Osa väreistä on ollut vain tietyillä jälleenmyyjillä myynnissä.
OOTD
Outfit of the day. Päivän asukokonaisuus. 

MP
MobilePay. DanskeBankin kehittämä mobiilisovellus, jossa maksaminen tapahtuu puhelinnumerolla ja myyjä saa heti kuittauksen, että siirto on tehty. Taustalla toimii pikasiirto-ominaisuus, jonka toiminnallisuuden mukaan raha näkyy vastaanottajan tilillä. Jos saajan tili on Danske Bankissa, rahat siirtyvät hänelle heti. Muussa tapauksessa arkisin ennen kello 16.30 tehdyt maksut ovat lähettäjän ja vastaanottajan pankista riippumatta perillä saman päivän aikana. Viikonloppuna tehdyt siirrot näkyvät vastaanottajan tilillä maanantaina. MobilePaylla voi maksaa myös joissain verkkokaupoissa.

DIY 
Do It Yourself  eli itsetehdyt vaatteet, jotka usein ovat tyylillisesti hakeneet inspiraatiota merkkivaatevalmistajien mallistoista.

Jumppis
Jumpsuit. Collegehaalari.


Bloomers
Pussittavat puuvillapöksyt. Pikkuhousujen ja shortsien välimuoto. Katso kuva.

Culottes
Kuin bloomers, mutta ilman lahkeita. Katso kuva.
Salopettes
Lappuhaalarit, joissa henkselit ovat takaa kiinni yhdellä napilla.

Romper
Yksiosainen vaatekappale, jossa nappi- tai nepparikiinnitys haaroissa tai nappilista edessä tai takana. 
                               ***********

No niin! Tuntuuko yhtään selkeämmältä? Tuleeko vielä mieleen epäselviä sanoja? Jätä meille viestiä kommenttikenttään niin saat vastauksia mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin. 

Kunhan tämä perussanasto on hallussa, on helpompi lähteä tutustumaan nettikirppisten ihmeelliseen maailmaan. Kirppissanasto onkin sitten aivan oma lukunsa ja siitä on tulossa oma postauksensa myöhemmin. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti