sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Lasten muodilla syöpää vastaan

Yhä useampi lastenvaatevalmistaja ottaa huomioon tuotannossaan ekologisuuden, eettisyyden ja  vastuullisuuden. Vaatteiden materiaalit on tuotettu ekologisesti ja vaatteiden kierrätysmahdollisuudet kiinnostavat valmistajia. Fashion Revolution on herättänyt valmistajat kiinnittämään huomiota myös tehtaiden työoloihin ja tekijöiden palkkoihin. Vastuullisuuden myötä eri valmistajat ovat alkaneet ohjata osan tuotoistaan valikoituihin, kyseiselle merkille tärkeisiin, hyväntekeväisyyskohteisiin. Tästä hyvänä esimerkkinä on Kaikon yhteistyö Naisten Pankin kanssa.

Jokainen meistä voi pelkästään lasten vaatteisiin liittyvien valintojen kautta vaikuttaa maailmaan, jossa elämme. Pienilläkin teoilla on vaikutusta.Tänä keväänä näimme lastenvaatevalmistajalta aivan uudenlaisen tavan toteuttaa vastuullisuutta. Vimma lanseerasi yhteistyössä Brother Christmasin ja Turun Yliopistollisen keskussairaalan kanssa sairaalavaatteet lasten syöpäosaston lapsille. Kaikki vaatteet lahjoitettiin Turun Yliopistollisen keskussairaalan lasten ja nuorten syöpäosastolle. 

Koko kampanja sai alkunsa kun Vimman toimitusjohtaja Marjut Rahkola tapasi Brother Christmasin Ari Koposen Vuoden nuori menestyjä Etelä-Suomen aluekilpailun finalistien gaalaillassa, jossa molemmat olivat ehdokkaina. Kaksikko alkoi keskustella ja pian tuli esille, että sairaalavaatteet ovat olleet molempien yhteinen haave. Gaalan jälkeen Ari otti yhteyttä TYKSiin, josta mukaan lähti pitkään lasten syöpäosastolla työskennellyt Kirsi Hellman. Seuraavaksi Marjut haastoi mukaan Vimman luottokuosisuunnittelijan Maija Louekarin. Yhdessä he miettivät miten vaatteet voisivat luoda turvaa, lämpöä, lohtua ja väriterapiaa sekä iloa sairaala-arkeen. 

Sana syöpä itsessään on jo pelottava ja ahdistava. Se vie jalat alta ja muuttaa kaiken. Miksi? Miksi meille? Miksi nyt? Muuttuuko elämä? Sairaalavaatteista tulee nopeasti arkiunivormu ja yöpuku. Marjut ja Maija halusivat tuoda tähän synkkyyteen edes vähän iloa ja väriä.


Vaatteisiin valikoitui kaksi kuosia: Turvakaveri ja Popcornraita. "Maijan kanssa mietimme, että kuvioiden tulee olla iloisia, positiivisia, hyvää mieltä tuovia. Hahmo on 'turvakaveri', mikä kulkee mukana eri toimenpiteissä. Lempeä ja lämmin, paljon yksityiskohtia sisältävä." kuvailee Marjut kuosivalintoja. Sairaalan puolesta kriteereiksi vaatteille annettiin materiaali, laatu ja pesunkestävyys. Vaatteet eivät saaneet sisältää metallinappeja eivätkä painavia saumoja. Tämän vuoksi vaatteissa suosittiin väljiä leikkauksia ja 90 asteen pesunkestävyyttä, mikä asettaa jo itsessään todella korkeat laatuvaatimukset materiaalille.

Lapsi viettää syöpäosastolla pitkän ajan. Hoitojaksot voivat venyä viikoista kuukausiin tai jopa vuosiin. Syöpäosastolla useasti vieraillut Ari Koponen kertoo: "Lapsi on sairas kun menee sinne ja vielä sairaampi kun pukee sairaalavaatteet päälleen. Ruskeissa tai kulahtaneen vaaleanpunaisissa vaatteissa pienikin ilo häviää." Lapset ottivatkin uudet sairaalavaatteet iloisena vastaan. "Lapset olivat kovin onnellisia kun materiaalit tuntuivat pehmeiltä ja mallit olivat mukavia." kertoo Marjut.


Sairaalavaatteet julkaistiin suurelle yleisölle ensimmäisen kerran tämän kevään Lapsimessuilla perjantaina 20.4. Vimma järjesti messuilla hyväntekeväisyysmuotinäytöksen, jossa malleina oli TYKSin lastenklinikan lasten ja nuorten syöpäsairauksien osaston potilaita, sekä lapsisyöpäperheiden kerho SYKERÖn lapsia. Näytöksessä räppäsi omaa tarinaansa nuori räppäri Joacim. Me Mini Style Finlandista saimme kunnian olla mukana seuraamassa näytöstä. Niille, jotka eivät päässeet paikalle messukeskukseen järjestimme mahdollisuuden seurata näytöstä LIVE -lähetyksenä Mini Style Finlandin Instagram -tilillä. 

Näytöksessä vallitsi iloinen ja aito tunnelma. Lapset olivat innoissaan ja esiintyivät mielellään. Meitä kosketti se aitous ja rakkaus, joka välittyi näytöksen aikana. Potilaiden ja heidän perheidensä rohkeus pelottavan, mustan ja ahdistavan asian äärellä sai meidät herkistymään. Lapsen kyky nauttia pienistä elämän iloista vaikeassakin tilanteessa on jotain mistä meidän jokaisen tulisi ottaa mallia.
Kysyimme Marjutilta näytöksen jälkeen onko tälle kampanjalle tulossa jatkoa? "Tämä oli pilotti ja toiveena olisi, että tällaista työtä voisi jatkossakin toteuttaa. Yhteistyö Arin kanssa on ollut mutkatonta eli todennäköisesti yhteistyö jatkuu ainakin tätä kautta." Sairaalavaatteiden toteutus oli suuren unelman täyttymys Marjutille. "Aivan parasta on, että VIMMAn kautta tehtävä työ on mahdollistanut meidän mukanaolon tällaisissa sydäntä lähellä olevissa hankkeissa. Olen haaveillut tästä hankkeesta aina VIMMAn alusta asti"

Sairaalavaatteet ovat kaikilta kampanjaan osallistuneilta suuri rakkaudenrutistus syöpäsairaalan potilaille ja tämä kyllä todellakin välittyi näytöksessä! Toivomme muiden valmistajien innostuvan VIMMAn esimerkistä ja ehkä näemmekin vastaavia kampanjoita lisää jatkossa. 

Me Mini Style Finlandissa haluamme tehdä oman osamme ja olemme perustaneet lasten syöpäsäätiö SYLVAan keräyksen, jonka ympärille tulemme tämän vuoden aikana tekemään erilaisia hyväntekeväisyystapahtumia. 

Haastamme kaikki mukaan tukemaan tärkeää asiaa!
Lahjoituksen voit tehdä täällä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti