maanantai 14. toukokuuta 2018

Pikaopas suojautumiseen UV-säteilyltä

Viime päivät olemme saaneet nauttia epätavallisen aurinkoisista päivistä. Suomen kesä on vaihteleva ja viime vuodet on totuttu kulkemaan välikausivarusteissa jopa heinäkuussa. Toukokuu ja helle yllätti monet. Nyt on lupa nauttia auringosta täysillä, mutta tehdään se turvallisesti. Etenkin lapsen iho pitää aina muistaa suojata auringolta. Lapsen ihon palaminen jättää ihoon muistijäljen, joka voi altistaa myöhemmin ihosyövälle. Ihan pienestä jutusta ei ole siis kyse. Miten ihmeessä sitten suojata lapsi auringolta?
Pienen ja vähän isommankin lapsen paras suoja aurinkoa vastaan ovat UV-vaatteet. UV on lyhenne sanasta ultravioletti ja nimensä mukaisesti UV-vaatteet suojaavat lasta auringon haitallisilta ultraviolettisäteiltä. UV-vaatteet ovat ehdoton varustus jokaisessa kodissa. Vaikka hellettä ei koko kesää olisikaan niin UV-säteilyä on myös pilvisellä säällä ja lapsen iho voi palaa silloinkin. Myös lapsen pää on tärkeä suojata, joten älä unohda laadukasta UV-hattua! Oleskeluun tarkoitetussa hatussa riittää iso lieri, mutta uintiin on hyvä varata hattu, joka suojaa myös niskaa, sekä kasvoja lipalla.


Kuva: @jennirif


Kuva: @susannamarkkula


Kuva: @emmi_riikka

Vaatteen UV-suoja on mahdollista saada aikaan kahdella tavalla: joko kemikaalin avulla vaatteen pinnalle tai kutomalla vaatteen neulokseen. Kemikaalinen suoja kuluu käytössä. Jos ostat tällaisen vaatteen käytettynä niin muista huomioida, että suoja ei välttämättä ole enää yhtä korkea, kuin minkä valmistaja on ilmoittanut. Vaatteen materiaaliin kudottu suoja kestää kulutusta paremmin ja on kemikaalivapaa vaihtoehto. Mitä tiiviimpi kudos, sitä korkeampi aurinkosuoja. Tällä menetelmällä on mahdollista saada vaatteeseen jopa UPF50-tasoinen suoja . Kudottu UV-suoja löytyy mm. Beach&Banditsin UV-vaatteista.

Eikö kuitenkin riittäisi, että suojaan lapseni pitkä hihaisilla ja lahkeisilla vaatteilla? Ei aina riitä. Puuvilla ja synteettiset materiaalit voivat blokata pienimmällään vain noin 5-10% auringon haitallisesta ultraviolettisäteilystä. Märkänä tämä osuus voi olla vielä vähemmän. Tämän vuoksi vaatteiden alle pitäisi aina muistaa laittaa lisäksi aurinkorasvaa. UV-vaatteet on lisäksi suunniteltu niin, että ne viilentävät ihoa ja lapsen on miellyttävä oleskella niissä vaikka koko päivän.Kuvat: @laurakaskenpaa

UV-vaatteet eivät kuitenkaan suojaa koko kehoa. Kämmenet, jalkaterät, kasvot, kaula ja korvat on tärkeää suojata aurinkorasvalla. Aurinkorasvaa hankkiessa varmista, että rasva sisältää suojan sekä UVA- että UVB-säteitä vastaan. Kiinnitä myös huomiota siihen, sisältääkö aurinkorasva nanopartikkeleita. Nanopartikkelit ovat kosmetiikassa yleisesti käytettyjä  ja niiden riskejä terveydelle tunnetaan heikosti. 

Vauvoja suositellaan pitämään kokonaan varjossa ja alle 2-vuotiaille ei suositella aurinkorasvaa ollenkaan. On kuitenkin hyvä myös muistaa, että auringon säteet heijastuvat esimerkiksi vedestä ja myös varjossa voi palaa. Liikkuvaa taaperoa voi olla haastavaa pitää poissa kokonaan auringonpaisteesta. Fysikaaliset aurinkorasvat ovat hyvä vaihtoehto näihin tilanteisiin. Fysikaalisessa suojassa on hiukkasia, jotka heijastavat auringon säteet pois iholta ja ne ovat kemikaalivapaa vaihtoehto. Lapselle kannattaa aina valita mahdollisimman korkealla suojalla oleva rasva sk 50+ (sk30). Levitä aurinkorasva hyvissä ajoin ennen auringolle altistumista ja muista lisätä sitä pitkin päivää.

Monesti kuulee, että fysikaalisella suojalla olevat rasvat ovat vaikeita levittää ja ne tahraavat vaatteita. Fysikaalinen rasva on paksumpaa, mutta siitäkin löytyy helposti levittyviä vaihtoehtoja. Laadukas aurinkorasva ei myöskään tahraa vaatteita. Omien käyttökokemustemme perusteella voimme suositella fysikaalisista aurinkorasvoista lämpimästi ainakin Alga Marista.


Eikä unohdeta myöskään silmiä! Ihon lisäksi myös silmät tulee suojata UV-säteilyltä. UV-säteily rasittaa silmiä. Pitkäaikainen altistus voi aiheuttaa näön hämärtymistä ja jopa pysyviä vaurioita silmiin. Aurinkolaseja ostaessa varmista, että niissä on UV-suoja -merkintä. Lasien tulee myös kestää rajuakin käsittelyä, sekä istua hyvin lapsen päähän. Laadukkaita lasten aurinkolasimerkkejä ovat mm. Izipizi, Babiators ja Julbo. Kun lasit pysyvät jo varmemmin päässa niin varmasti tyylikäs ja turvallinen vaihtoehto on Ray-Ban.


Kuva: @ihanajohanna
Lapsen auringolta suojaaminen lyhyesti

1. Levitä rasva hyvissä ajoin ennen aurinkoon siirtymistä
2. Käytä laadukkaita UV -vaatteita rannalla ja kun oleskelette auringossa pitkään. Suosittelemme vaatteita, joissa suoja on kudottu neulokseen.
3. Älä unohda UV-suojalla olevaa päähinettä ja aurinkolaseja!
4. Levitä aurinkorasvaa niihin kehon osiin, joita ei UV-vaatteilla voi suojata. Suosittelemme fysikaalisen suojan aurinkorasvoja
5. Pidä vauva kokonaan varjossa ja alle 2-vuotias mahdollisuuksien mukaan.
6. Nauttikaa kesästä!
------------------------------------------------------
Onko teillä aurinkorasvat hankkimatta? Ruohonjuuri tarjoaa Mini Style Finlandin seuraajille 10% alennuksen Weledan uusiin aurinkosuojatuotteisiin. Täältä löytyy vaihtoehtoja niin lapsille kuin aikuisillekin. Tarjous on voimassa koodilla MINISTF10 aina kesäkuun loppuun 30.6.2018 asti. 
Pssst. Ruohonjuuressa on toukokuun tarjoustuotteena Alga Maris aurinkorasvat. Kannattaa hyödyntää myös tämä tarjous!

Mikä on teidän lempipuuhaa auringossa?


Muokattu 15.5 klo 18.15 Puuvilla ja synteettiset materiaalit voivat pienemmillään blokata vain noin 5-10% auringon haitallisesta ultraviolettisäteilystä. Jotkut vaatteet toki paljon enenmmänkin kuin tämän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti