maanantai 4. kesäkuuta 2018

Harrastuksesta elannoksi

Tänään esittelemme teille rohkean ja ihanan naisen nimeltä Mia Lappalainen sekä hänen yrityksensä Bebeliinin. Moni meistä lastenvaateharrastajista on varmasti joskus haaveillut työllistyvänsä tämän harrastuksen pariin. Mia teki unelmistaan totta ja perusti Vantaalle lastenvaatteiden ja -tarvikkeiden kirpputorin, samoissa tiloissa toimivan kivijalkamyymälän sekä kylkeen vielä verkkokaupan. 


Bebeliini keskittyy pääsääntöisesti suomalaisiin ja skandinaavisiin brändeihin. Tätähän me olemme kaivanneet; paikkaa jossa myydä vanhoja herkkuja ja ostaa tilalle käytettyjä löytöjä sekä uusia ihanuuksia. Lapset saavat sillä aikaa leikkiä Bebeliinin leikkinurkkauksessa, tunnelma on rento ja paikka visuaalisesti mitä kaunein.

Kerro hieman itsestäsi, taustoistasi, perheestäsi sekä lastenvaateharrastuksesta. Kuka on Mia?

Olen 28-vuotias perheenäiti ja yrittäjä Vantaalta. Perheeseen kuuluu mies, 2,5v tytär ja Bebé ranskanbulldoggi. Olen aikoinaan opiskellut itseni matkailuvirkailijaksi, sitten luin vuoden verran tradenomiksi. Päätin kuitenkin jättää opiskelut siihen ja lähdin pariksi vuodeksi matkaoppaaksi ulkomaille. Sieltä palatessani olen tehnyt muutamassa paikassa erilaisia myynti- ja toimitostotyötehtäviä.

Lastenvaateharrastus lähti käyntiin tyttöni ollessa n. 4kk. Ystäväni vinkkasi minulle ryhmästä ”Mini Rodini & Friends -kirpputori”. Muistan aluksi kauhistellessani hintoja, mutta pari vaatetta hankkiessani huomasin, että kun niitä vauvanvaatteita pitää pestää koko ajan, menevät ne huonon näköiseksi. Silloin tajusin ensimmäistä kertaa mitä tarkoittaa, kun puhutaan laadukkaista vaatteista. Tämä ei siis pelkästään koskenut lastenvaatteita vaan myös omiani. Siitä alkoi sitten lastenvaateharrastus kehittyä ja tuli "droppihulluus". Kuitenkin kun palasin takaisin töihin äitiyslomalta, droppihulluus vähän laantui. Tyttö ei myöskään kasvanut enää samaa tahtia, että tarvitsi niitä vaatteita vaihtaa koko ajan.


Miten Bebeliini ja tämä liikeidea sai alkunsa?

Äitiyslomalla kiertelin paljon kirpputoreja ja kivijalkamyymälöitä. Muistan sen kuinka paljon ärsytti, että aina piti mennä Helsingin keskustaan löytääksesi jotain näistä. Miksi mitään ei voi saada tästä meidän Aviapoliksen alueelta, joka on suuri lapsiperhealue? Siitä ajatus lähti sitten, että no hei minä laitan lastenvaatekirpputorin pystyyn sekä sen ihanan kivijalkamyymälän ettei aina tarvitse mennä sinne keskustaan asti.

Siitä alkoi Bebeliinin liikeidean kehitys. Pääkaupunkiseudulla ollaan kiireisiä. Muistan itsekin ettei minulla ollut aikaa töiden jälkeen lähteä tunnin verran pyörimään kirpputoreille, kun en ehtinyt niitä kaikkia pöytiä katsomaan. Näin syntyi kirpputorin puoli, kaikki tuotteet esillä hengareissa koottain ja värettäin. Näet suoraan onko tarvitsemaasi tuotetta vai ei. Merkkivaatteille on myös suuri kysyntä, joten ne ovat erikseen esillä. Tämä lajittelu helpottaa myös myyjää, tuot vaan tuotteet meille hinnoiteltuna tai hinnoittelematta ja me hoidetaan kaikki: esillelaitto sekä ylläpito.

Kuitenkin kylmä fakta on, että vaikka kuinka lasket kirpputoritoimintaa niin aina 1+1 tekee -2. Suomeksi se ei kannata. Niinpä päätin lisätä siihen vielä sen ihanan rakastamani kivijalkamyymälän, missä myynnissä on tuotteita, joita ei ihan jokaisessa kadunkulmassa tule vastaan. Lastenvaatebisnes on kuitenkin aika kilpailtua. Tykkään myös itse etsiä koko ajan uutta ja löytää sitä jotain kivaa. Verkkokaupan laitoimme pystyyn sen takia, että olemme osan tuotteiden ainoita myyjiä Suomessa ja haluamme tarjota niitä tuotteita kaikille. Olen itsekin pohjoisesta kotoisin ja tiedän, että niitä tuotteita ei saa muutoin kuin verkosta tilaamalla. Siellä ei söpöjä kivijalkoja ole.


Mitä odotuksia/pelkoja sinulla on liittyen yrittäjyyteen? Mikä tässä työssä on parasta ja mikä haastavinta?

Yrittäjyys ei ole mitään helppoa. Muutaman kerran on tehnyt mieli laittaa lappu luukulle ja palata tekemään ma-pe 8-16 töitä. Miksi teen töitä ti-pe 9-18.30 ja viikonloppuisin 9-14.30 huonolla palkalla? Nuo ovat siis ns. työvuorojani mitä teen liiketilalla. Iltaisin kotona teen kuitenkin töitä, eli seuraan somea mistä jutellaan, etsin uusia inspiraatiota ym. Joten töitä tehdään se 24/7. Vaikka tämä on haastavaa, niin silti rakastan tehdä sitä. Saan tehdä just sitä mitä itse haluan, otan vastuun 100% itse, opin koko ajan uutta, pääsen vaikuttamaan asioihin ym. Ja ihaninta on se palaute mitä saan asiakkailta tai kuinka voin lukea jostain, kuinka ihana paikka ollaan. Se lämmittää mieltäni todella paljon.

Haastavinta tässä kaikessa on se, että yritän pyörittää 100% itse tätä koko yritystä (some, viestin vastailu, tavaroiden esillelaitto, ostotilaukset, asiakaspalvelu ym.) ja kun tulen kotiin niin yritän myös 100% pyörittää perhearkea (pyykkien pesua, lapsen kanssa leikkimistä, oma kuntoilu, ruoanlaitto jne). Aika raudanlujat hermot tämä vaatii sekä usko siihen että onnistut tässä. 

Yrittäjyys ei ole siis mitään helppoa. Siellä on paljon mörköjä, jotka kummittelevat mieltäsi, numeroiden pyöritystä jotka tuovat hikikarpaloita jne. Miksi teen? Koska voin olla ylpeä omasta työstäni, nähdä konkreettiset tulokset ja mikä tärkeintä se asiakaspalaute. Jokaisen asiakkaan kiitos, tuo takaisin 100% uskoni siihen mitä teen.


Millaiselta Bebeliini näyttää tulevaisuudessa?

Toiveena on, että Bebeliinin konsepti-idea tulee laajenemaan muihin kaupunkeihin, pääsen itse enemmän tekemään taustatyötä ja pyörittämään sitä ns. taka-alaa mikä ei näy välttämättä suoranaisesti asiakkaille ja saan työntekijöitä pyörittämään päivittäisiä asioita myymälään. Minulla on vielä paljon ideoita, joita haluan päästä toteuttamaan.

Lämpimästi tervetuloa meille!

Kiitos ihana Mia kun kerroit tarinasi ja jaoit meille inspiraatiota! Olet rohkea äiti ja yrittäjä. Onko teille Bebeliini jo tuttu yritys? Bebeliinin valikoimaan pääset tutustumaan täällä


**************************************
Oletko sinä haaveillut harrastuksen muuttamisesta elannoksi? 
Tai oletko toteuttanut jo haaveesi?


Tämän tekstin takana on
Laura Kaskenpää / Miniposse
@laurakaskenpaa1 kommentti:

  1. Hyvä Mia! Bebeliini on ihana. Kerran etsin ystäväni puolesta muutamaa bodya. Ystävällisesti vastasit messengerviestiin kuvien kera. Seuraavana päivänä hain bodyt. Samalla varasin kirppariviikon. Kaikki meni hyvin. Kierrätys kunniaan!

    VastaaPoista