lauantai 28. heinäkuuta 2018

Päiväkoti alkaa, oletko valmis? (+ALEKOODI)

Monessa kodissa eletään tällä hetkellä jännittäviä aikoja. Lapsi on menossa ensimmäistä kertaa päiväkotiin! Uusi tilanne itsessään tuo paljon kysymyksiä mieleen. Mitä kaikkea vaatetta päiväkotiin tarvitsee mukaan? Entä mitä tavaroita? Uskallanko laittaa merkkivaatteita päiväkotiin? Vastasimme päiväkodin alkuun liittyviin useimmin kysyttyihin kysymyksiin teille kaikille avuksi. Postauksen lopusta löytyy myös Tarramonsterin alekoodi blogin lukijoille, kannattaa hyödyntää!

Kuva: @riinatuohenmaa

Mitä kaikkea lapsi tarvitsee mukaan päiväkotiin mukaan?

Tärkein hankinta on säänmukaiset ulkovaatteet. Lisäksi tietysti tarvitaan reppu ja muutamia muita varusteita, joista lisää alempana. Oma unikaveri voi tuoda lohtua lapselle ja auttaa päiväuniaikana. Lisäksi tarvitaan vaihtovaatteet. Kaikki vaatteet on lisäksi hyvä nimikoida. Pienimmät päiväkotilaiset tarvitsevat mukaan myös vaipat.

Mitä ulkovaatteita pitäisi hankkia?

Päiväkodissa ulkoillaan lähestulkoon säällä kuin säällä kahdesti päivässä, joten panostus ulkovaatteisiin kannattaa. Näin syksyn lähestyessä ensimmäisenä ostoslistalla on hyvät ominaisuudet omaava välikausihaalari ja myöhemmin sitten toppahaalari. Kannattaa kiinnittää huomiota haalarin vedenpitävyyteen, hengittävyyteen ja kulutuksen kestoon. Välikausihaalari voi olla kuorihaalari tai shoftshellhaalari. Kurkkaa tässä kohti myös meidän postaus mikromuovista.

Vähän isommalla lapsella toimii jo hyvin housut ja takki -yhdistelmä. Tarkkaa ikärajaa takki/housut -settiin siirtymiseen on haastava määritellä. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että monelle lapselle haalari toimii hyvinkin pitkään, koska silloin takin sisään ei pääse niin helposti vesi, lika ja myöhemmin talvella lumi.

Lämpimämpiä kelejä varten on hyvä olla olemassa ulkoiluun esimerkiksi jumpsuit. Myös joustavat farkut tai ohuet ulkoiluhousut yhdistettynä huppariin toimivat hyvin. Yhtenä vaihtoehtona lämpimämpien kelien vaatetukseksi on verkkapuku. Myös tuulitakki ja housut ovat kätevät tuulisemmilla säillä, jolloin on kuitenkin vielä liian lämmin ihan välikausivaatteille.

Haalarin lisäksi ostoslistalla on hyvät välikausikengät ja toppakengät. Välikausikengissä goretex pitää kosteuden poissa ja jalat kuivina. Toppakengissä löytyy vettäpitäviä malleja, jolloin kengät toimivat hyvin niin loskassa kuin pakkassäällä. Lisäksi on hyvä hankkia kuiville keleille kevyet tennarit ja kunnon vesisateeseen kumisaappaat.

Lisäksi tietysti tarvitaan ulkoiluun vielä sateella sadetakki ja housut tai sadehaalari, sekä sadehanskat. Asusteista säänmukainen päähine kuten lierihattu tai lippis, trikoopipo, puuvillapipo ja merinopipo kuuluu varustukseen. Käsiin vedetään puuvillahanskat kuivilla keleillä, hyvin vettähylkivät välikausihanskat kosteille ilmoille ja lämpimät toppahanskat pakkaskeleille. Lisäksi kerrospukeutumista varten on hyvä varata aluskerrasto, lapaset ja sukat, sekä kauluri tai kaulahuivi. Näiden materiaali voi olla esimerkiksi fleeceä tai villaa. Suosittelemme luonnonmateriaaleja niiden lämmöneristyskyvyn ja ekologisuuden vuoksi.

Huh, huh mikä lista! Ulkovarusteet ovat isoin investointi lapsen päiväkotiin valmistautumisessa. Muissa kohdissa pääsee onneksi paljon vähemmällä. Tässä vielä listana ulkoiluun tarvittavat vaatteet.

Varusteet ulkoiluun

Säänmukainen ulkohaalari tai takki ja housut (välikausi ja talvi)
Lämpimämpien kelien ulkovaatteet kuten jumpsuit, huppari ja housut tai verkkapuku.
Tuulitakki ja housut voi olla myös kätevä vaihtoehto
Laadukkaat säänmukaiset kengät (välikausikengät, toppakengät, tennarit ja kumisaappaat)
Sadevaatteet (haalari tai takki ja housut)
Välikerrasto (haalari tai paita ja housut)
Säänmukainen päähine (lippis/lierihattu, trikoopipo, puuvillapipo ja villapipo)
Säänmukaiset käsineet (lapaset, välikausihanskat, toppahanskat)
Aluslapaset
Villasukat
Kauluri tai kaulahuivi

Kuvat: @ihanajohanna @riinatuohenmaa

Mitä muuta minun tulee hankkia?

Muiden varuisteiden lista onkin jo paljon lyhyempi kuin ulkovaatteiden. Tärkeä hankinta on reppu, jossa tavaroita pystyy kuljettamaan päiväkodin ja kodin väliä. Valitse tarpeeksi tilava vaihtoehto, jotta kaikki vaatteet ja tarvikkeet mahtuvat reppuun. Lisäksi on hyvä olla pienempi reppu, jota lapsi pystyy myös itse hyvin kantamaan selässään. Tässä repussa etenkin ihan pienellä on eduksi klipsikiinnitys edessä, jolloin reppu pysyy vähän kovemmassakin menossa mukana. Monessa päiväkodissa tehdään pieniä retkiä, joille tarvitaan oma reppu mukaan.

Toinen yleinen hankinta on kerhotossut. Joissain päiväkodeissa nämä ovat pakollinen varuste. Kannattaa tarkistaa mikä teidän päiväkodin linjaus on asiassa. Tossut pitävät jalat lämpimänä viileillä lattioilla ja estävät liukastelut.

Lisäksi mukaan kesällä tarvitaan juomapullo, josta lapsi voi käydä juomassa ulkoilun lomassa. Myös aurinkorasva ja aurinkolasit tarvitaan kevääseen ja kesään.

Muut varusteet

kerhoreppu
retkireppu
tossut
juomapullo
aurinkolasit ja aurinkorasva


Kuvat: @ihanajohanna

Mitä vaihtovaatteita lapsi tarvitsee ja kuinka paljon?

Vaihtovaatteita suosittelemme kolme kappaletta per sisävaate. Ulkovaatteista vaihtovaatteita tarvitsee aika vähän, määrä riippuu lapsesta ja tilanteesta. Päiväkodeissa on hyvät kuivausmahdollisuudet ja jos aamulla esimerkiksi haalari tai rukkaset kastuvat ulkoilussa niin ne ehtivät kuivua kuivauskaapissa iltapäivän ulkoiluun. Suosittelemme ulkovaatteista vaihtovaatteiksi hanskoja, sekä pitämään aina varuilla vaatteita, joita voi tarvittaessa pukea välikerroksiksi ulkovaatteiden alle kuten aluskerrastot, lapaset ja villasukat. Kuravaatteet on aina oltava päiväkodilla. Jos haluat pelata varman päälle niin vaihtovaatteista löytyy myös varahaalari tai takki ja housut. Kuivaksi opettelevalla lapsella on tärkeää olla varahaalari aina mukana päiväkodissa.

Vaihtovaatteet sisälle 

3x alushousut/kalsarit (jos lapsella ei ole vaippaa)
3x sukat
3x housut/legginsit
3x pitkähihaiset paidat
1x neuletakki, cardi, college tai ohut huppari
kesällä shortsit ja t-paitoja

Uskaltaako päiväkotiin pukea merkkivaatteita?

Tämä on henkilökohtainen kysymys ja vastaus riippuu siitä miten teillä muuten pidetään merkkivaatteita. Jos merkkivaatteet ovat päivittäisessä käytössä, niin silloin ilman muuta uskaltaa! Tahranpoistoa joutuu varmasti tekemään, mutta niinhän sitä joutuu tekemään kotonakin pidettyjen vaatteiden kanssa. Joskus joku vaate saattaa eksyä toisen lapsen mukaan, mutta pääsääntöisesti vaatteet löytävät takaisin. Jos pelkäät vaatteiden katoamista, niin ihan niitä rakkaimpia herkkuja ei silloin kannata lapsen päälle päiväkotiin laittaa. Suosittelemme vahvasti nimikoimaan kaikki vaatteet.

Kuvat: @riinatuohenmaa @ansba_

Miten nimikoin vaatteet?

Vaatteiden nimikointia voi tehdä kangastussilla vaatteisiin tai nimikointitarroilla. Suosittelemme jälkimmäistä. Tarroilla saa vaatteet siististi nimikoitua ja ne pysyvät hyvin menossa mukana. Laadukkaat tarrat kestävät myös pesun ja niitä voi käy kaikissa vaatteissa aina alushousuista ulkokenkiin. Lapsi oppii myös nopeaan tunnistamaan oman vaatteensa personoidusta tarrasta.

Tarramonsterilta löytyy laaja valikoima erilaisia nimikointitarroja. Voit valita tarran muodon, koon, fontin, värin ja kuvan. Näin saat juuri teille sopivat tarrat nimikointiin. Meillä tykätään erityisesti pyöreistä tarroista ja Tarramonsterin monsterin pilkkupakkaus onkin meidän suosikki valikoimasta. Mistä teillä tykätään? Koko valikoiman löydät täältä.

Mitä muuta minun tulee ottaa huomioon?

Hankittavien vaatteiden ja tavaroiden määrä voi kauhistuttaa. Onneksi suurinta osaa näistä vaatteista ja varusteista lapsi tarvitsee myös kotihoidossa, joten päiväkodinaloitus ei hirveästi vaadi lisähankintoja. Kaikkea ei tarvitse myöskään hankkia heti vaan hankintoja voi tehdä vähitellen vuoden aikojen vaihtuessa. Ennakointi kannattaa! Alennusmyynnit ja kauden ulkopuolinen sesonki kirppiksillä ovat hyviä kohtia hoitaa etenkin ulkovaatehankinnat kuntoon. Ennakointi muutenkin auttaa päiväkodin aloituksessa. Vaatteiden valinta valmiiksi ja kerhorepun pakkaus illalla antavat lisäaikaa aamuun. Kiireessä niin lapsi kuin vanhempi turhautuvat. Muista siis ennakointi!

Näillä eväillä on hyvä lähteä uuteen arkeen! Tärkeintä päiväkodin alkaessa on ottaa mukaan rento ja avoin mieli. Joskus alku voi olla hankalaa, mutta ei aina. Lähes poikkeuksetta tilanne on lopulta vanhemmille haastavampi kuin lapselle itselleen. Toivomme tsemppiä jokaiselle päiväkotiuran aloittavalle lapselle ja vanhemmalle!

Kuva: Tarramonsteri

***************************************
Puuttuuko listalta jotain? 
Jätä vinkki kommenttikenttään!


Päiväkotien alkamisen kunniaksi Tarramonsteri on antanut Mini Style Finlandin blogin lukijoille -10% alekoodin koko valikoimaansa. Alennuksen saat käyttämällä koodia MINST18. Koodi on voimassa 3.8.2018 asti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti