lauantai 28. huhtikuuta 2018

Who made my mini's clothes?

Tällä viikolla 23.-29.4 vietetään Vaatevallankumousta. Moni on varmasti törmännyt sosiaalisessa mediassa kuviin I made your clothes ja häsään #whomademyclothes. Mistä tässä kaikessa on oikein kyse?

Vaatevallankumous, englanniksi Fashion revolution, sai alkunsa viisi vuotta sitten Bangladeshissa. Tällöin kahdeksankerroksinen Rana Plaza tehdasrakennus romahti ja 1138 ompelutehtaan työntekijää kuoli, sekä yli 2000 ihmistä loukkaantui. Rana Plaza oli monen länsimaisen vaateyrityksen alihankkija. Surulliset tapahtumat saivat monen silmät aukeamaan vastuullisuudelle vaateteollisuudessa. 

Vaatevallankumouksessa ihmiset ympäri maailmaa peräänkuuluttavat vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä vaateteollisuuteen. Viime vuonna kampanjaan osallistui kaksi miljoonaa ihmistä yli sadasta maasta. Vaatevallankumouksen verkkosivuilta löytyy hyvää materiaalia, sekä vinkkejä tavoista miten sinä voit olla mukana kampanjassa. Helpoin tapa on ottaa kuva sinulle rakkaasta vaatteesta ja jakaa se sosiaaliseen mediaan. Käytä kuvan yhteydessä #whomademyclothes ja tägää vaatteen valmistaja. Näin luomme yhdessä painetta vaatevalmistajille muuttaa tuotantoaan läpinäkyvämmäksi. Haastamme jokaisen lukijan mukaan vallankumoukseen!Me päätimme tänä vuonna osallistua kampanjaan kysymällä useilta suomalaisilta lastenvaatemerkeiltä kysymyksen: Who made my mini's clothes? Kuka valmisti lapseni vaatteet? Seuraavaksi pääsemme tutustumaan tarkemmin kysymkseen vastanneiden merkkien tuotantoon.


AARREkid

Who made my mini's clothes?

AARREkid tuotteet valmistetaan pääsääntöisesti omalla tehtaallamme Pohjois-Portugalissa, Ponte de Liman kylässä, sekä lähialueella tunnin ajomatkan sisällä sijaitsevilla yhteistyökumppaneilla. Ainoastaan tänä keväänä lanseeratut sukkamme valmistuvat Italiassa! Tehtaamme työllistää 46 henkilöä, joka sisältää kaavoitus-, ja tuotannonohjaushenkilöstön sekä tietenkin ompelijat, leikkaajat ja muut tärkeät tuotannontekijät. Suomessa sijaitsee suunnittelu, markkinointi- ja myyntityö, sekä nettikauppaan liittyvät työt. Suomessa AARREkidin kanssa työskentelee päivittäin 4 henkilöä ja osa-aikaisia apujoukkoja löytyy vielä saman verran.

Miten valitsette käyttämänne materiaalit?

Korkea laatu on käyttämiemme materiaalien tärkein ominaisuus. Koemme, että korkealaatuinen vaate kestää käytössä pitkään ja on siten myös ekologinen. Luomumateriaalit eivät ole ainut tapa tehdä vastuullista ja ekologista työtä, eivätkä ole tae eettisyydestä, vaan korkealaatuinen tuote ja tuotantopaikan olot ovat ainakin meille todellisuudessa paljon tärkeämpiä tekijöitä. Myös luomupuuvillainen tuote voi olla epäeettisesti valmistettu, joten kehotamme kaikkia selvittämään ennen kaikkea tuotanto-olot vaatteen takana.

Miten valvotte tuotantoanne?

Aarrekidin omistajat ovat myös Portugalissa sijaitsevan tehtaamme omistajia, joten olemme päivittäin suoraan tekemisissä tuotantomme kanssa. Tällöin tuotannon valvominen on helppoa. Kiireelliset asiat voi soittaa puhelimella suomeksi, sillä yksi Aarrekidin omistajista asuu Portugalissa aivan tehtaamme naapurissa ja on paikalla päivittäin pitämässä huolen, että kaikki sujuu hyvin. Myös Suomessa pääosin töitä tekevät Aarrekidiläiset vierailevat Portugalissa säännöllisin väliajoin. On helppoa puhua läpinäkyvästä tuotannosta kun on omin silmin käynyt katsomassa kaikki paikat, joissa tuotteemme valmistuvat.

Mitä eettisyys ja vastuullisuus tuotannossa merkitsee teille?

Se on koko olemassaolomme lähtökohta. Haluamme tarjota paremman vaihtoehdon epävarmoissa oloissa valmistetun tuotteen tilalle, sekä myös kaikille lapsille turvallisen tuotteen. Pahimmat kulutushysterian ajat ovat toivottavasti pian ohi ja kuluttajat satsaavat kestävään, korkealaatuiseen ja eettisesti valmistettuun tekstiiliin. Suomen lisäksi annamme myös Portugalissa turvallisen työpaikan monille paikallisille ihmisille, työpaikan jossa on hyvä tehdä töitä.

AARREkidin kaavoitustiimi / kuva: AARREkid
Yksi AARREkidin yli 30:sta ompelijasta / kuva: AARREkid
 YO ZEN

Who made my mini´s clothes?

Vaatteemme tekee Ana Matos, Candida Rodriques, Carla Martins, Rui Araujo ja muut Portugalissa suomalaisomisteisella Cottonhousen tehtaalla työskentelevät ihmiset. Nämä ihmiset saavat oikeaa palkkaa työstä, jonka he osaavat ja jota he haluavat tehdä. Korumme tehdään Suomessa, Oulussa ja ne kokoamme itse.

Miten valitsette käyttämänne materiaalit?

Tuotteidemme päämateriaaleiksi valitsemme luonnonmateriaaleja, joista ei irtoa pesussa ympäristöä kuormittavia mikromuovihitusia. Tällä hetkellä tuotteemme valmistetaan luomupuuvillasta, joka on kasvatettu ilman keinotekoisia lannoitteita tai kemiallisia torjunta-aineita.

Miten valvotte tuotantoanne?

Koska vaatetehdas sijaitsee Portugalissa, EU:n alueella on tuotannon valvominen suhteellisen helppoa. EU:n lainsäädännön turvin esimerkiksi tehdastyöntekijöiden ihmisoikeudet ja palkat ovat jo laissa määritellyt. Suomalaisen tehtaan johdon kanssa on helppoa ja turvallista toimia.

Mitä eettisyys ja vastuullisuus tuotannossa merkitsee teille?

We wouldn´t have it any other way! Nämä arvot ovat meille suunnittelun lähtökohtia, jotka automaattisesti sisällytämme tuotteisiin. Kun vaatteet ovat haluttuja ja laadukkaita, pidetään niistä hyvää huolta ja pois heitettävää vaatetta syntyy vähemmän. Laatu korvaa määrän.

kuva: YO ZEN
Taival Clothing

Who made my mini's clothes?

Vaatteemme valmistetaan suomalaisen Black Moda Oy:n omistamalla tehtaalla Cottonhouse Lda:llä Portugalissa Ponte de Limassa. Tehdas jakaa arvomme kestävästä ja eettisestä tuotannosta ja panostaa toiminnan läpinäkyvyyteen.

Miten valitsette käyttämänne materiaalit?

Käytämme kaikkiin tuotteisiin GOTS sertifioitua luomupuuvillaa. Haluamme valita luomupuuvillan sillä se on sekä luonnolle että loppukäyttäjälle, lapselle turvallisempi valinta, sillä sen viljelyssä ei käytetä haitallisia kemikaaleja. GOTS sertifiointi huomioi luontoystävällisyyden lisäksi myös ihmisten ja eläinten hyvinvoinnin. Materiaaleillamme on myös Öko-Tex sertifikaatti, mikä tarkoittaa että se ei sisällä haitallisia aineita. Etsimme myös jatkuvasti uusia, vielä ekologisempia materiaalivaihtoehtoja, jotka täyttäisivät myös laatu- ja käyttömukavuuden vaatimukset.

Materiaalivalinnassa tärkeää on kestävyysnäkökulman lisäksi laadukkuus, materiaalin on kestettävä hyvin pesua ja käyttöä. Meidän suunnittelussa pohjana on myös erityisesti mukavuus, mikä ylettyy kankaiden lisäksi myös muihin materiaaleihin, esimerkiksi vaatteiden sisäpuoliset logolappumme ovat pehmeää puuvillaa joka ei raavi lapsen herkkää ihoa.

Miten valvotte tuotantoanne?

Valitsemme lähtökohtaisesti luotettavat ja laadukkaat eettiset toimittajat. Aloittaessamme toimintaa etsimme pitkään valmistajaa, jolla tuotannon läpinäkyvyys on itseisarvo, sillä pienenä yrityksenä meillä ei ole takanamme koneistoa jolla voisimme valvoa isoja vaatetehtaita. Alkuun etsimme kotimaista tuottajaa, mutta kun emme löytäneet meidän tarpeille sopivaa, laajensimme hakua Euroopan alueelle, kunnes lopulta löysimme Black Modan, suomalaisen perheyrityksen. Tutustuimme heidän toimintaansa ja vakuutuimme heidän arvoistaan ja toiminnastaan. Vielä emme ole päässeet käymään paikan päällä Ponte de Limassa, mutta tehdasvierailua olemme suunnitelleet ensi syksylle.

Olemme myös käyttäneet pientä ompelimoa Virossa, joka on myös toimintatavoiltaan ehdottoman eettinen. Pienen ompelimon käytön etuna oli myös se, että pääsimme paremmin valvomaan myös tekstiilijätteen määrää. Olemme ottaneet talteen aiempien mallistojen tuotannosta jääneitä hukkapaloja kangasta, ja niistä on vapaaehtoisten ompelijoiden voimin ommeltu pieni määrä vauvanvaatteita keskosille sairaalaan lahjoituksena. Tällä tavalla kangaspalat, jotka muuten olisivat päätyneet tekstiilijätteeksi, päätyivätkin pienen pienten elämänsä alkutaipaleella olevien ihmisten vaatteiksi. Sen ajatteleminen lämmittää sydäntä joka kerta.

Mitä eettisyys ja vastuullisuus tuotannossa merkitsee teille?

Eettisyys ja vastuullinen toiminta on meille sellaiset ydinarvot, joille kaikki toiminta rakentuu. Ne eivät ole vain sanoja markkinoinnissa, vaan meidän omia henkilökohtaisia arvojamme, joista emme halua tinkiä millään osa-alueella. Me emme valitse eettisesti voidaksemme kertoa läpinäkyvyydestämme vaan olemme läpinäkyviä siksi, että kaikki pohjautuu vastuullisuudelle alusta alkaen. Emme voisi nukkua öitämme tietäen että jonkun hyvinvointi kärsii tuotteidemme takia. Meille on aivan ehdotonta, että ihan jokainen tuotantoomme osallistunut ihminen tulee kohdelluksi ihmisenä ja saa ansaitsemansa palkan työstään. Tietoisuus näistä asioista on viime vuosina kasvanut hurjasti. Olemme iloisia voidaksemme tarjota eettisesti ja luontoa huomioiden tuotettuja vaatteita samaa arvostaville asiakkaillemme.

Uskomme, että kestävän tuotannon tietoisuus jatkaa yhä kasvuaan ja ihmiset haluavat valita tiedostavasti. Meidän mielestämme eettisesti tuotettuja vaatteiden löytämisen pitäisi olla helppoa. Suomessa alamme jo päästä siihen pisteeseen. Vastuullisesti tuotettujen vaatteiden tarjonta kasvaa jatkuvasti koko alalla mikä on todella hyvä asia.

Yksi tehtaan pitkäaikaisempia työntekijöitä. Taival Clothingin malleja hiotaan parhaaksi mahdolliseksi siis juuri hänen kanssaan!
kuva: Taival Clothing
Kaiko

Who made my mini's clothes?

Kaikon vaatteet on valmistettu Portugalissa, Ponte de Liman kylässä, suomalaisomisteisessa Cottonhouse-tehtaassa.

Miten valitsette käyttämänne materiaalit?

Pyrimme käyttämään mahdollisimman ympäristöystävällisiä materiaaleja. Kaikki käyttämämme puuvilla on luomupuuvillaa, mutta tiedostamme sen viljelyn suuren hiilijalanjäljen. Siksi pyrimme löytämään ja rohkeasti kokeilemaan myös muita materiaaleja, kuten Midi Skirteissämme käytetyn ympäristöystävällisen lyocellin!

Miten valvotte tuotantoanne?

Käyttämämme tehdas on erikoistunut eettiseen ja ympäristöystävälliseen tuotantoon. Tehdas sijaitsee Portugalissa, joten toiminta on eurooppalaisen lainsäädännön mukaista. Cottonhouse-tehtaalla on suomalainen johto, jonka kanssa jaamme yhteisen käsityksen työhyvinvoinnista, turvallisuudesta ja vastuullisuudesta. Yhteinen kieli mahdollistaa myös sujuvan yhteydenpidon. Cottonhouse-tehtaan työntekijöitä koulutetaan säännöllisesti, ja he kuuluvat työterveyden piiriin. Tehtaalla suoritetaan sisäistä laadunvalvontaa erillisten laadunvalvojien toimesta, mutta Kaikon tiimi on myös lähdössä itse syksyllä tutustumaan Portugalin tehtaaseemme.

Mitä eettisyys ja vastuullisuus tuotannossa merkitsee teille?

Kaiko on saanut alkunsa halusta tehdä hyvää muodin avulla. Eettisyys ja sosiaalinen vastuu on Kaikon koko toiminnan ydin. Siksi emme pelkästään teetä tuotteitamme läpinäkyvästi, mutta myös ohjaamme jokaisen myydyn tuotteen voitosta 7% kehitysmaiden naisten kouluttamiseen. Haaveilemme myös tuotantomme siirtämisestä kehitysmaihin juuri tästä syystä. Vaikka Euroopassa tuotanto on vastuullista, kehittyvissä maissa on vielä paljon tekemistä sen asian saralta. Haluamme olla mukana luomassa parempaa vaateteollisuutta myös Euroopan ulkopuolelle. Muodin avulla on mahdollista tehdä hyvää ja muuttaa asioita - sitä tarkoittaa sloganimme "Fashion with a mission".

kuva: Kaiko
Vimmacompany

Who made my mini's clothes?

Vaatteemme valmistaa Tallinnan naiset. Tuotanto on kolmessa erilaisessa tehtaassa. Työntekijöitä tehtaissa on 7-20 henkilöä per tehdas. Kaikki tehtaat ovat meille jo tuttuja pitkään jatkuneen yhteistyön seurauksena. Tehdasvierailuja teemme säännöllisesti ja tehtaiden kanssa ollemme yhteydessä viikottain.

Miten valitsette käyttämänne materiaalit?

Materiaalivalinnoissa kiinnitämme huomiota erityisesti kolmeen seikkaan. 1. Tuntu. 2. Käyttö-ominaisuudet. 3. Vastuullinen ja läpinäkyvä prosessi.

Miten valvotte tuotantoanne?

Käymme säännöllisesti tehdasvierailulla. Lisäksi meillä on avoin kommunikaatioyhteys tehtaisiimme ja olemme heihin tiiviisti yhteydessä. Myös eri standardit kuten ökö-tex ja GOTS auttavat meitä valvomaan tuotantoamme.

Mitä eettisyys ja vastuullisuus tuotannossa merkitsee teille?

Eettisyys ja vastuullisuus on meille päivittäisiä päätöksiä. Se on huolenpitoa itsestä, lähimmäisistä ja ympäristöstä, sekä maailmasta missä me ja lapsemme elämme ja tulevat elämään. Eettisyys ja vastuullisuus ovat paljon enemmän kuin pelkät standardit. Pyrimme käyttämään esimerkiksi mahdollisimman vähän muovia: tuotteita ei ole tehtailla yksittäispakattu muoviin emmekä myös käytä lähetyksissämme muovia.
                                          *********************************

Kiitos jokaiselle kysymyksiin vastanneelle yritykselle!

Tiedätkö sinä kuka teidän lastenvaatteet on tehnyt? Entä sinun omasi?
#whomademyclothes #fashionrevolution #vaatevallankumous

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti